preskoči na sadržaj
Knjižnica

DOBRO DOŠLI NA MREŽNE STRANICE

ŠKOLSKE KNJIŽNICE

                 Radno vrijeme                 

Ponedjeljak        7.50-14.00

Utorak             7.50-14.00

Srijeda            7.50-14.00

Četvrtak           7.50-14.00

Petak              7.50-13.10

 

Školska knjižnica

Školska knjižnica smještena je u prizemlju naše škole, u ugodnoj i osvijetljenoj prostoriji, ali u premalom prostoru tako da je čitaonički prostor ponekad pretijesan za održavanje nastavnih satova ili za boravak učenika u knjižnici poslije nastave. U knjižnicu  se ulazi iz hola škole. Takav smještaj omogućuje veću dostupnost knjižnice učenicima pa velik broj učenika svakodnevno posjeti knjižnicu.

Knjižnična građa sastoji se knjižne i neknjižne građe i sadrži zbirke koje su prvenstveno namijenjene učenicima i učiteljima za potrebe redovite nastave, ali su i potpora svim nastavnim i izvannastavnim aktivnostima škole. Najveći dio knjižne građe obuhvaća lektirne naslove, referentnu zbirku (rječnike, enciklopedije, leksikone, atlase…) i stručnu literaturu.  Fond knjižnice prema zadnjoj reviziji iznosi  oko 4100 svezaka knjižne građe. U neknjižnu građu spada oko 135 primjeraka AVE građe koji se koristi u nastavne svrhe ili u slobodno vrijeme učenika. U knjižnici se nalazi i periodika (časopisi i novine) koja se može koristiti u knjižnici. Osim toga, učenicima je na raspolaganju korisničko računalo na kojem je moguće dobiti potrebne podatke sa interneta ukoliko su učeniku potrebni za nastavu.

Za obradu knjižnične građe koristimo računalni program Zaki X, preko kojeg možete pretraživati e-katalog naše knjižnice na sljedećoj stranici: http://os-krasic.zaki.com.hr/.  

Katalog treba odgovoriti:

- Ima li knjižnica određeno djelo?
- Koja djela određenog autora ima knjižnica?
- Koja izdanja određenog djela ima knjižnica?
- Koja djela su dostupna korisniku?

Nositelj djelatnosti i aktivnosti u školskoj knjižnici je školski knjižničar. U svome radu nastoji korisnicima približiti knjižnične sadržaje i načine korištenja knjižnice kako bi se što lakše uključili u "društvo znanja" te stekli naviku čitanja i iz razonode, a ne samo "za ocjenu". To se provodi održavanjem nastave Knjižnično-informacijskog odgoja i obrazovanja te poticanjem učenika na sudjelovanje u raznim aktivnostima u knjižnici (pripremanje pojedinačnih i skupnih projekata, gledanje filmova, čitanje priča i bajki, likovne radionice, obilježavanje značajnih datuma, učenje i pripremanje za nastavu u slobodno vrijeme...).

Školska knjižničarka je Marija Povrženić, dipl. geograf i bibliotekar.

 

Vraćanje i posudba građe tijekom epidemije virusom COVID-19

♦ Broj korisnika koji istodobno mogu boraviti u knjižnici i čitaonici ograničen je na  2 korisnika istovremeno.

♦ Prije ulaska u knjižnicu obvezno je staviti zaštitnu masku i ispravno je nositi u svim dijelovima knjižnice.

♦ Nakon ulaska u knjižnicu korisnici moraju obvezno dezinficirati ruke pripremljenim dezinfekcijskim sredstvom.

♦ Obvezatno je održavanje propisanog razmaka od najmanje 2 m između pojedinih osoba u knjižnici i čitaonici. 

♦ Kada jedan korisnik izađe, sljedeći može ući.

♦ Posuđene knjige vraćaju se u kutiju ispred knjižnice s umetnutim osobnim podacima korisnika (ime, prezime i razred) te nije potrebno ulaziti u knjižnicu ako samo vraćate knjigu.

 

♦ Obvezatna je karantena vraćene građe 72 sata, a nakon toga i dezinfekcija što može utjecati na dostupnost građe za posudbu.

♦ Posudbu knjiga za lektiru u nižim razredima obavljat će učiteljice za cijeli razred.

      

♦ Posudbu knjiga za lektiru u višim razredima obavljat će redari za cijeli razred prema naputku učitelja hrvatskog jezika.

♦ Učenici koji žele posuditi i neku drugu knjigu mogu sami doći u knjižnicu i posuditi je uz poštivanje prethodno navedenih mjera.

Oglasna ploča

TražilicaKalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 5. 2014.

Ukupno: 154060
Ovaj mjesec: 962
Danas: 15
preskoči na navigaciju