preskoči na sadržaj
Knjižnični odgoj i obrazovanje

KNJIŽNIČNI ODGOJ I OBRAZOVANJE

NASTAVA U KNJIŽNICI 1-8. razred

Područje rada: 1.-4. razred

Od 1. do 4. razreda osnovne škole razvijaju se vještine pisanja i čitanja. Prioritet aktivnostima u radu s učenicima u i sa školskom knjižnicom daje se poticanju čitanja kao jezičnoj djelatnosti i temelju obrazovanja. Razvijanjem čitalačke pismenosti potiče se govorno i pisano izražavanje učenika, daju im se nova znanja, obogaćuje se rječnik, pomaže im se u izgradnji sustava vrijednosti i usvajanju etičkih normi, što su preduvjeti za uspješno učenje svih predmeta.

1. razred

 1. Knjižnica – mjesto poticanja čitalačke i informacijske  pismenosti  
 2. Slikovnica -> izborno 

2. razred

 1. tema: Dječji časopisi
 2. tema: Jednostavni književni oblici

3. razred

 1. tema: Put od autora do čitatelja         
 2. tema: Referentna zbirka - Korištenje enciklopedija
 3. tema: Mjesna (gradska/narodna) knjižnica

4. razred

 1. tema: Referentna zbirka – Služenje rječnikom i školskim pravopisom
 2. tema: Književno-komunikacijsko-informacijska kultura

Područje rada:  5.-8. razred

Već od 4. razreda školska knjižnica uvodi učenike u svijet informacija poučavajući ih samostalnoj uporabi izvora informacija i znanja. U procesu poučavanja važno je razvijati sposobnosti procjene vrijednosti kvalitete svake informacije. U središtu pozornosti su informacija i njeno vrjednovanje u svrhu razvijanja osobne odgovornosti pri stjecanju vještina potrebnih za cjeloživotno  učenje.

5. razred

 1. tema: Organizacija i poslovanje školske knjižnice 
 2. tema: Časopisi – izvori informacija 

6. razred

 1. tema: Samostalno pronalaženje informacija
 2. tema: Mreža (Internet) 

7. razred

 1. tema: Časopisi na različitim medijima (+ citiranje)
 2. tema: Online katalozi 

8. razred

 1. tema: Sustav i uloga pojedinih vrsta knjižnica
 2. tema: Uporaba stečenih znanja   

  Realizacija sadržaja programa čitalačke pismenosti i knjižnično-informacijskog područja školske knjižnice

  Broj i redoslijed tema ne predstavljaju broj nastavnih sati. Za neku će temu biti potrebno više sati, a više se tema može obraditi u jednom satu. Redoslijed tema ne upućuje na strogi redoslijed obrade. Uključuju se teme koje se mogu ostvariti s obzirom na sposobnosti i znanja učenika te na uvjete rada. Teme treba ostvarivati na načine koji aktivno uključuju učenike, potiču njihovu znatiželju i kreativnost. Sadržaji programa se mogu izvoditi u školskoj knjižnici, informatičkoj učionici, razredu, višenamjenskom ili nekom drugom prostoru u školi ili izvan nje. Važno je napomenuti da programske odrednice nisu nešto što se uči u jednom razredu pa je time učenje završeno, nego se znanja, vještine i sposobnosti njihove primjene trajno utvrđuju i proširuju na različitim stupnjevima obrazovanja (horizontalno i vertikalno), u različitim područjima i sadržajima.

  Budući da školska knjižnica sve uspješnije usklađuje svoje zadaće i ciljeve s nastavnim i izvannastavnim aktivnostima, teme iz programa se mogu ostvariti korelacijom s bilo kojim područjem iz školskog programa, jer svaki sadržaj može biti podloga za ostvarenje ciljeva i zadaća čitalačkog i informacijskog opismenjavanja. U svim aktivnostima nužna je kreativna suradnja, timski rad učitelja i svih stručnih suradnika, među kojima je i školski knjižničar, te korelacijski pristup planiranju i programiranju rada, jer se samo međupredmetnim suodnosom, usporedbom sadržaja, ukazivanjem na sličnosti i razlike unutar određenog područja znanja može usvojiti kvalitetno i primjenjivo znanje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglasna ploča

TražilicaKalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 5. 2014.

Ukupno: 154060
Ovaj mjesec: 962
Danas: 15
preskoči na navigaciju