preskoči na sadržaj
Kutak logopeda

 

Što radi školski logoped u osnovnoj školi?
Stručni suradnik logoped tijekom školske godine obavlja poslove iz niza programskih područja, a to su: planiranje i programiranje rada s učenicima s POOP (posebnim odgojno-obrazovnim potrebama), pripreme i poslovi u neposrednome odgojno-obrazovnom radu s učenicima s POOP, savjetovanje i pomoć u radu učiteljima i stručnim suradnicima te ostalim zaposlenicima škole u svezi s postupcima u radu s učenicima s POOP, suradnja, savjetovanje i pomoć roditeljima učenika s POOP, analize i vrednovanja djelotvornosti odgojno-obrazovnog rada, stručno usavršavanje (osobno, učitelja, roditelja...), suradnja s ustanovama, vođenje odgovarajuće pedagoške dokumentacijeu i učeničkih dosjea, sudjelovanje u radu povjerenstva za upis djece u osnovnu školu, obavljanje poslova na prevenciji poremećaja u ponašanju, ostali poslovi na unapređivanju i razvoju odgojno-obrazovne djelatnosti škole.
 
Odnosno, veći dio posla školskog logopeda se odnosi na:
ü      suradnju s učiteljima pri izradi posebnog nastavnog plana i programa, odnosno individualiziranog programa za dotičnog učenika,
ü      savjetovanju učitelje o načinu poučavanja takvog učenika,
ü      pomaganju učenicima s POOP pri svladavanju nastavnog gradiva (dodatnim radom),
ü      savjetovanje roditelja kako pomoći i na koji način raditi sa svojim djetetom,
ü      praćenje postignuća učenika, i
ü      na kraju školske godine izrađuje stručno mišljenje o postignućima i daje preporuke za daljnji rad.
 
Jedan od primarnih ciljeva je pomoći djeci sa teškoćama u savladavanju individualnih ili prilagođenih školskih programa kroz različita područja: ispravniji govor/izgovor, čitanje, razumijevanje pročitanog, slušanje, pisanje, usmeno i pismeno izražavanje, prostorno i vremensko snalaženje i računanje, uvažavajući potrebe i interese učenika.
 
Cjelokupni rad se temelji na sposobnostima ili jakim stranama učenika, a tek potom na ograničenjima, odnosno slabim stranama učenika.
 
Djeca dolaze na tretman obavezno 1-2 puta tjedno po jedan školski sat, po potrebi češće ukoliko se radi o ozbiljnijim teškoćama. Tijekom rada ima se uvid u sveobuhvatnu ličnost djeteta, budući da učenike upućujemo na detaljne dijagnostičke preglede (psiholog, defektolog, liječnik , ORL, fonijatar, audiolog, i drugi), a edukacijsko-rehabilitacijski tretman provodi se individualno ili radom u grupi s učenicma sa sličnim teškoćama.
 
Evaluacija se provodi pred kraj obrazovnog razdoblja s obzirom na različita područja: čitanje, čitanje s razumijevanjem, pisanje, računanje, te najčešće izgovora/usmeno izražavanje gdje se prati svaki segment (semantički, pragmatični, i drugi). O rezultatima se obavješćuju i roditelji za rad s djetetom kod kuće (po stručnim uputama) što omogućuje bržu i uspješniju terapiju.
 
 Oglasna ploča

TražilicaKalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 5. 2014.

Ukupno: 154060
Ovaj mjesec: 962
Danas: 15
preskoči na navigaciju